İnternetten Alışveriş İçin Sebebiniz Hangisi ?
Hayatımızın büyük bölümünü kaplamaya başlayan internet mağazaları tehdit ediyor. İnternetten alışveriş için onlarca sebebi olan insanlar hayallerindeki kıyafeti bulabilmek için mağazalara gitmeyi artık tercih etmiyor.
Günümüzün hızlı ve tempolu yaşamında hiç kimse mağazalardaki kasa kuyruklarına girmek istemiyor. Onun yerine oturduğu kafeden, sıcak yatağından veya hayatının herhangi bir yerinden internete girerek tek tıkla alışveriş yapmayı tercih ediyor. Düşük fiyat, rahatlık, ürün çeşitliliği sayesinde istediğiniz ürüne ulaşıp kapınıza kadar getirtmeniz çok kolay. Üstelik Türkiye’deki tüketici kanunları sayesinde rahatlıkla iade veya değişim yapma imkanınız da var.
Daha önce genellikle gelir seviyesi üst seviyedeki insanların kullandığı internetten alışveriş günümüzde bütün gelir grupları tarafından tercih ediliyor. Kredi kartlarında yapılan yenilikler, kredi kartı bilgilerinin çalınmasını engellemek için alınmış önlemler, kargo şirketlerinin sunduğu kapıda ödeme seçenekleri gibi birçok etken internetten alışverişi her geçen gün daha popüler hale getiriyor.
Herkesin internetten alışveriş yapmak için sebebi başka olabilir. Gelin olası sebeplere birlikte göz atalım.
1. Çeşitlilik
Mağazaların sınırlı alanları vardır. Bu sebeple mağazalarda sınırlı renk ve bedende ürün müşteriye sunulur. Sanal mağazalarda ise alan sınırı yoktur. Bir ürünün her renk ve bedeni müşteriye sunulur. Bazı sanal mağazalar müşterilerine özel renk seçimi seçeneği bile sunabilmektedir.
2. Düşük Fiyatlar ve İndirimler
Sanal mağazalar daha fazla müşteri çekebilmek için büyük indirim ve şaşırtıcı fırsatlar sunar. Üreticilerden direkt ürün temin eden sanal mağazalar aracıları, dükkan kira giderlerini, nakliye giderlerini devre dışında bırakarak fiyatlarda tüketici lehine avantajlar sunar. Kampanyalar ile paket ürünleri büyük indirimlerle müşteriye sunar. Müşteri için avantaj sağlayan promosyon ve indirim kuponları oldukça popülerdir.
3. 7 x 24 Erişebilirlik
Gerekli olan bir şeyi satın almak için mağazaya kapanmadan önce yetişemediğiniz olmuştur. Mağazaların veya mağazaların içinde bulunduğu alışveriş merkezlerinin belirli açılış ve kapanış saatleri vardır. Mağazalardan bir şey satın almak istediğinizde bu saatlere uymak zorunda kalırsınız. Sanal mağazalarda bu sorun yoktur. Sanal mağazalar yedi gün yirmi dört saat açıktır. Evinizin konforunda istediğiniz zaman alışveriş yapabilirsiniz.
4. Rahatsız Edici Satıcıların Olmaması
Mağazalardaki satıcılar bazen başına dert olabilir. Satış elemanı satın almak istediğiniz ürünleri düzgün göstermeyebilir, ürünle ilgili yeterli bilgi vermeyebilir veya herhangi bir sebeple ihtiyacınız olmayan bir başka ürünü size satmaya çalışabilir. Keyifle çıktığınız alışveriş bir satıcı yüzünden kabusa dönebilir. Sanal mağazalarda bilgiye istediğiniz gibi istediğiniz ölçüde ulaşabilirsiniz.
5. Alışveriş Listesi Yapabilme
Sanal mağazalar o anda herhangi bir sebeple satın almak istemediğiniz bir ürünü alışveriş listenize kaydetmenize imkan tanır. Daha sonraki bir zamanda kaydettiğiniz ürüne ulaşıp satın alabilirsiniz. Oluşturduğunuz listeleri arkadaşlarınızla, ailenizle veya istediğiniz kişilerle paylaşarak onların da alışveriş yapmasını veya paylaştığınız kişi anneniz, babanız ise ödeme işlemini onların yapmasını sağlayabilirsiniz.
6. Detayları İnceleyebilme
Ürünlerin detaylarını inceleyebilirsiniz. Ürün resimleri detaylı olarak sunulur. Ürün özelliklerinde detaylar paylaşılır. Bazı siteler ürün çeşidine göre o ürünle birlikte kullanılacak ürünleri de kullanıcının ekranına getirir. Özellikle moda ile ilgili ürünlerde seçtiğiniz bir ürünle ilgili moda olan bir aksesuarı da size sunan sanal mağazalar. vardır.
7. Teslimatta Ödeme
Bazı kullanıcılar kredi kartı bilgilerini internet ortamında herhangi bir ekrana yazmak istemezler. Günümüzde kredi kartlarının güvenliği çok yüksek olsa da bir ödeme yöntemi alternatifi olarak kapıda ödeme bazı müşteriler tarafından tercih ediliyor. Müşteri satın alacağı ürünü sanal mağazadan sipariş ediyor, sipariş müşteriye ulaştığında ödeme kapıda yapılıyor.
8. Kolay İade
Satın aldığınız üründen memnun kalmazsanız şu andaki tüketici kanunu çerçevesinde 14 ün içinde iade edebilirsiniz. Kanunda belirtilmiş iade şartlarına uymanız gerekse de internetten alışverişin tercih edilme sebeplerinden birisi de kolay iade seçeneğidir.
9. Ücretsiz Kargo İmkanı
Sanal mağazalar belirli kampanyalarla veya önceden belirlenmiş minimum fiyat üzerinde alışverişlerde ücretsiz kargo imkanı sunar. Ücretsiz kargo avantajıyla daha fazla ürün satın alınabilir. Aldığınız ürün 1-2 gün içinde kapınıza kadar gelir.
10. Fiyat Karşılaştırması
Mağazalarda satın almak istediğiniz herhangi bir ürünün fiyatını benzerleriyle karşılaştırma şansınız yoktur. Sanal mağazalarda ise aynı site içerisinde veya sistemsel olarak bağlantısı olan diğer benzer ürünü satan sanal mağazalardaki fiyatlarla karşılaştırma yapabilirsiniz. Karşılaştırma size doğru ve uygun fiyatlı ürün satın alma konusunda en fazla yardımcı olacak özelliktir.
11. Tüketici Görüşleri
Sanal mağazalarda herhangi bir ürünü satın almadan önce o ürünü daha önce satın almış müşterilerin yaptığı yorumları okuyabilirsiniz. Ürünü satın alan müşterilerin yorumları o ürün sayfasında diğer müşterilerin okuması için gösterilir. Böylelikle ürünü satın almadan önce satın almaya değer olup olmadığını belirlemeniz daha kolay olacaktır.
12. Gizlilik
Birçok kişi sütyen, iç çamaşırı, gecelik, atlet, seksi kıyafetler, fantezi kıyafetleri, külot gibi ürünleri satın alırken diğer insanların bunu görmesinden utanır. Mağazalarda bu tip ürünleri alırken çok fazla vakit harcayamaz veya kalabalık bir mağazaya bir ürün satın almak için girmez. Sanal mağazalar ekran başındaki müşteri için güvenli bölgedir. Birçok sanal mağaza bu tip ürünleri paketin dışından anlaşılmayacak şekilde paketleyerek müşterilerine gönderir.
13. Kalabalık Yok
Sınırlı zamanı olan veya herkesle birlikte tatil süresini kullanan insanların alışveriş yaparken şikayetçi olduğu konuların başında kalabalık vardır. Mağazalar ve alışveriş merkezleri o kadar kalabalık olabilir ki bir şey satın almaktan vazgeçersiniz. Sanal mağazalarda kalabalık sorunu yoktur. İstediğiniz konforda istediğiniz gibi istediğiniz sanal mağazada dolaşabilirsiniz.
Hazır konusu açılmışken;
Türkiye’de internetten alışveriş sürekli büyüyen bir pazar. Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD)’nin son raporuna göre Türkiye’de e-ticaret pazarının büyüklüğü yaklaşık 25 milyar TL. Bir önceki yıla göre %30 büyüyen pazar büyümeye devam edecek gibi görünüyor.