İç Çamaşırı Bakımı

Yılın her günü giydiğiniz iç çamaşırlarının bakımını ve korumasını ne kadar yapabiliyorsunuz ? Belki de bir çoğumuz dolabımızdaki diğer kıyafetlere göre iç çamaşırlarına daha az özen gösteriyoruz. Aslında dolabımızdaki en çok giydiğimiz ve kullandığımız iç çamaşırlarına daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Belki de siz özen gösterenlerdensiniz. Öyle bile olsanız bu basit iç çamaşırı koruma yöntemlerine göz atmanızda bilgilerinizi tazeleme için değerli olabilir. Eğer iç çamaşırlarınıza bugüne kadar gerekli özeni göstermediyseniz bu ipuçları çok işinize yarayacak.

İç çamaşırları ne sıklıkta yıkanmalıdır ?

Temel olarak her kullanımdan sonra iç çamaşırlarınızı yıkamalısınız. İç çamaşırlarınızı sıklıkla yıkayabilmeniz için dolabınızda yeteri kadar iç çamaşırı olmalıdır. Bir günde kaç iç çamaşırı giydiğiniz ve yaşama koşullarınız iç çamaşırı sayınızı etkiler. Bu döngünün sağlanması için dolabınızda yeteri kadar iç çamaşırı olması gerekir.

Haftanın her günü sadece birkaç iççamaşırı kullanıyorsanız, yeterli miktarda yedek iç çamaşırınız varsa haftada bir iç çmaşaırlarınızı yıkamanız uygun olacaktır. Ayrıca yaz aylarında, nemden ve terlemeden kaynaklanan kirlenmeler sebebiyle kış aylarına kıyasla iç çamaşırlarınızı daha sık yıkamak isteyebilirsiniz.

Elde yıkama mı, makinede yıkama mı ?

Giysilerde olduğu gibi iç çamaşırlarında da kalite gerekli bakımı belirleyen en önemli faktördür. İç çamaşırınızın malzemesi ne kadar inceyse bakımı da o kadar hassas olacaktır.

İç çamaşırlarınızı yıkarken mutlaka etiketlerindeki yıkama talimatlarına uymalısınız. Üreticiler ürettikleri için ürün etiketlerinde detaylı yıkama ve bakım talimatları belirtirler. Çevreden duyduğunuz veya tavsiyeden dinlediğiniz yönetmeler her zaman güvenli olmayabilir. Her zaman güvenli tek yol ürün etiketlerindeki yıkama talimatlarıdır.

Genel bir tavsiye olarak; iç çamaşırlarını elde yıkamak çamaşır makinesinin hassas ayarında yıkamaya göre daha iyi bir yöntemdir. Ancak bir lavobada elde çamaşır yıkamak oldukça zor ve yorucu olduğu için çoğunlukla tercih edilmez. Ancak bu zorluğa katlandığınız sürece iç çamaşırlarınızı daha fazla koruyabilirsiniz. Böylelikle iç çamaşırlarınızın ömrü daha fazla olacağı için sık sık yeni iç çamaşırı almak zorunda kalmazsınız.

Deterjan önemli mi ?

Deterjanlar iç çamaşırı bakımında en önemli faktördür. Piyasada çeşitli markaların çeşitli deterjanları satılmaktadır. Bunların arasından iç çamaşırınız için en uygun olanını seçmelisiniz. Çoğunlukla tek  bir tip deterjan kullanılan bütün kıyafetlere uygulanır. Ancak iç çamaşırlarınız gibi hassas yapıya sahip bütün kıyafetleriniz için özel üretilmiş deterjanları kullanmalısınız. Doğru deterjanı kullanmak iç çamaşırlarınızı daha uzun süre kullanmanızı sağlayacağı gibi görünümünün bozulmamasını ve kısa sürede değiştirmek zorunda kalmamanızı da sağlar.

Su hangi sıcaklıkta olmalıdır ?

Soğuk su, herhangi bir büzülme veya genişlemeyi önlediği için iç çamaşırlarının malzemelesinin bütünlüğünü korumak için en iyisidir. Daha uzun süre daha iyi görünmelerini sağlamak için elbiselerinizin çoğunu, hatta, tamamını soğuk suda yıkayabilirsiniz.

Durulama ve çalkalama şekilleri nelerdir ?

Narin sıkma en iyisidir. İç çamaşırlarının çoğu elde veya makinede narin sıkılmalıdır. Narin sıkma iç çamaşırlarınızın bozulmasını, büzülmesini, sarkmasını önleyecektir.

Nasıl kurutulmalı ?

En iyi kurutma yöntemi asarak kurutma diyebiliriz. Yıkanan kıyafetler hava dolaşımı sayesinde en iyi şekilde kururlar.

Ekstra ipuçları

İç çamaşırlarınızın sayısını arttırın, çok sık giyilen iç çamaşırları daha çabuk bozulurlar.

Çok sık kullanılan iç çamaşırlarının lastikleri belirli aralıklarla kullanılanlara göre daha çabuk deforme olur.

İç çamaşırlarınızı sonsuza kadar kullanmayı hedeflemeyin, yılda en az bir kereden az olmamak koşuluyla yenisini alın, bu sağlığınız için önemlidir.